Bez obzira na otežan rad sportskih organizacija u Bosni i Hercegovini, profesionalci i ljubitelji plesnog sporta ne posustaju duhom niti se odriču aktivnosti za unaprjeđenje ovog multimedijalnog sporta protkanog nitima ulture življenja.

Kao i protekle godine, tako i ove, SSPKuBiH organizuje seminar, koji je obavezan za sve plesne trenere i sudije, kako bi osvježili znanje i produžili svoju godišnju licencu. Takođe, za sve nove kandidate zainteresovane za polaganje sudijskog ispita, seminar će biti prilika da se upoznaju sa pravilima, metodama i instrumentima koji su neophodni da bi se dobila licenca nacionalnog sudije. Licenciranje se radi postepeno prema sudijskom pravilniku SSPKuBiH.

Seminar će voditi gospođa Vitorija Savanović, koja ima višegodišnje iskustvo na međunarodnoj sceni sa licencom međunarodnog sudije.

Seminar predstavlja stručno osposobljavanje i usavršavanje trenera i sudija za Latinoameričke i Standardne plesove, a bit će održan u prostorijama plesnog sportskog kluba “Astorija” u Sarajevu, Dom Mladih Skenderija, 22.05.2021. sa početkom u 09:00h.

Raspored za održavanje seminara:

VrijemeTema
09:00 do 12:00Engleski valcer i Quickstep
12:00 do 13:00Pauza za ručak
13:00 do 15:00Slowfox, Tango i Bečki valcer
15:00 do 15:30Pauza
15:30Polaganje za saudijsku licencu – Teorija i figure prvog stepena

Nakon održanog seminara, organizovat će se ispit za nove kandidate sudije. Ispit će biti u vidu testa sa oko sedamdeset pitanja.

Pitanja koja će biti na testu se odnose na najosnovnije stvari: ritam, tajming, pravci, rad stopala itd., iz najpoznatijih figura svakog plesa). Test će trajati od 45-55 minuta.

Detalji o materiji testa, bit će poslani kandidatima koji se prjave za polaganje.

Dobro došli na seminar u Sarajevu. Svim novim kandidatima želimo uspješno polaganje sudijskog ispita!